Wat is het uitbalanceren van de wielen?

Wanneer je trillingen in je stuur of zetel voelt aan bepaalde snelheden, is het aangeraden de balancering van de banden na te kijken. Het uitbalanceren van de banden bestaat er in het gewicht van het wiel nauwkeurig en uniform te verdelen. Hiervoor hecht men tegengewichten aan de velgen. De banden hebben nooit een perfecte gewichtsverdeling ondanks de hoge nauwkeurigheid van de fabrikanten. Men spreekt hier van de excentriciteit van de banden. De positie van het ventiel, de radiale of laterale decentralisatie van de velg: het speelt allemaal een rol bij de balancering.

Waarom je wielen laten uitbalanceren?

  • Het uitbalanceren van de banden vermijdt trillingen in het stuur (uitbalanceren van de voorste wielen) en in de zetel (uitbalanceren van de achterste wielen).
  • Het uitbalanceren van de banden vermijdt een abnormale slijtage van de banden.
  • Het laat toe het gewicht op een nauwkeurige en uniforme manier te verdelen.

Opgelet, een slechte uitbalancering brengt risico’s mee voor de ophangingselementen, de besturing en de banden.

Het uitbalanceren van de banden moet gebeuren door een vakman die loodjes zal hechten op de velg, om het onevenwicht tegen te gaan (excentriciteit van de banden, positie van het ventiel, radiale of laterale decentralisatie van de velg).

Bij Auto-Contact zijn we om esthetische redenen ook begaan met de positie van de loodjes aan de binnenkant van de velg en de kleur van de loodjes met betrekking tot de kleur van de velg.

Maak je online afspraak